De mest framgångsrika Premier League klubbarna

Premier League är kanske det mest kända fotbollsligan i världen, rent internationellt sett. Och under alla dessa år har det funnits många tillfällen för lag att göra historia. Men vilka är egentligen de mest framgångsrika klubbarna?

Framgång kan här räknas antingen endast efter hur många gånger ett lag vunnit ligan, men även hur många troféer de vunnit i andra tävlingar. Listan om man inkluderar mer än bara ligan räknar då även Champions League/European Cup, Uefa Cupen/Europa League den nedlagda Winners’ Cup, FA Cupen och League Cup.

Om vi först bara tittar på vinster i själva ligan ser det ut som följande:

• Manchester United – 13
  • Chelsea – 5
  • Manchester City – 3
  • Arsenal – 3
  • Blackburn Rovers – 1
  • Leicester City – 1

Räknar man dock med de andra troféerna i den ovanstående listan händer något överraskande. För då ser det ut så här:

• Liverpool – 44
  • Manchester United – 43
  • Arsenal – 33
  • Chelsea – 26
  • Aston Villa – 21
  • Manchester City – 19

På så sätt kan argumentet verkligen vara att medans Manchester United är det klart mest historiskt överlägsna laget i Premier Leauge, är Liverpool den mest framgångsrika Engelska fotbollsklubben. Båda klubbarna var jämställda fram till slutet av 2019 då Liverpool tog hem Fifa Club World Cup trofén. Liverpool har alltid varit en publikfavorit och den röda hemmafärgen är något många engelsmän förknippar just med detta historiska fotbollslag.

Men när man tittar hela vägen tillbaka till början får man inte alltid den mest tydliga bilden hur situationen sett ut den senaste tiden. Om man bara tittar på det senaste årtiondet kommer ställningen förändras än en gång:

• Chelsea – 11
  • Manchester City – 10
  • Manchester United – 6
  • Arsenal – 3
  • Liverpool – 2
  • Leicester City – 1

Så medan Liverpool är det historiskt mest framgångsrika laget, tätt följt av Manchester United, har faktiskt Chelsea och Manchester City haft större framgångar än båda av dem det senaste årtiondet.