Fotboll i Norrbotten

Norrbotten är kanske inte Sveriges absolut starkaste fotbollsnäste, men likväl finns det en hel del klubbar runt om i landskapet på de flesta nivåer.

222869-the-house-of-culture

Den just nu mest framgångsrika klubben i Norrbotten är IFK Luleå som för närvarande återfinns i division 1 norra, vilket gör laget till det nordligaste som spelar i någon av de tre högsta serierna. Klubben grundades redan år 1900 och har även spelat en säsong i Allsvenskan, nämligen år 1971. I början av 1990-talet var laget återigen nära att ta klivet upp i Allsvenskan, nämligen hösten 1992. Dock förlorade man det avgörande kvalet mot Västra Frölunda nere i Göteborg. Hemmaarena för IFK Luleå är Strandvallen med plats för 5 000 åskådare.

Näst efter IFK Luleå är Bodens BK FF Norrbottens mest framgångsrika fotbollslag. För närvarande huserar man i division 2 Norrland där man i dagsläget är ett stabilt mittenlag. Dock spelade man mellan 2003 och 2005 i Superettan. Hemmamatcherna spelas på Boden Arena som är både uppvärmd och försedd med konstgräs. Publikkapaciteten är 5 200 åskådare.