Fotboll på Heden

Fotboll i Sverige

Om man tittar på hur många som utövar sporten är fotboll det klara favoritvalet för svenskarna. Det är också den sporten som drar mest publik i arenorna. 

806993-silhouettes-of-soccer-players

Vi fick fotbollen från Storbritannien under 1870-talet. Sporten var inte som idag och inte heller så värst organiserad. Det tog 20 år innan man organiserade fotbollen och skapade en serie för herrar. 1896 höll man det första mästerskapet i Sverige. Örgryte IS tog hem guldet och blev de första svenska mästarna.

Norrland hade sitt eget mästerskap: Norrländska mästerskapet i fotboll mellan 1924-1953 innan man slog ihop allting till en enda stor tävling: Allsvenskan. Norrland fick lov att skapa sina egna tävlingar eftersom de högre divisionerna i fotboll inte var tillgängliga för Norrlandsborna.

Damerna var faktiskt inte så långt efter. Redan 1917 hade man börjat bilda damlag i fotboll och året efter spelade damerna sin första officiella match i Stockholm medan runt 500 personer tittade på. Men på den tiden var det starkt motstånd från samhället att damer skulle spela fotboll och det förhindrade utvecklingen. Det var inte förrän 1968 som damfotbollen kom tillbaka på riktigt, för att stanna.