Fotbollens betydelse

Fotboll är en populär sport inte bara för dem som spelar utan även föräldrar och hemmalagets hejaklack. Fotbollen skapar delaktighet och tillhörighet och är en lagsport som förenar många oavsett ålder eller kön.

fotbollsmatch-hovsta-if-bild-4

Fotbollen har möjlighet att påverka hela samhällen, ungdomarna kan samlas på skoltid eller efter skolan och spela fotboll med varandra. Det är en sport som hjälper integrationen mellan olika kulturer då fotbollen har sitt eget språk. Fotbollen är också ett intresse som hjälper till att stärka individen och alla behövs i laget för att kunna spela så bra som möjligt, ett sätt att lära sig samarbete och att ta hand om varandra då alla kuggar i hjulet är lika viktiga.

Det hjälper ungdomarna att hålla sig undan olika sociala problem, alla ungdomar mår bra av att ha ett fritidsintresse att ägna sig åt och det är ett bra sätt att hitta vänner, känna sig delaktig och behövd och kunna hålla sig på rätt spår. Fotbollen som sport bidrar dessutom till att lära sig regler och struktur då den leds av en tränare. Du får fasta tider att träna på och uppmuntran av någon som ser individen, hjälper till att få spelaren att prestera ännu bättre i grupp vilket är positivt för självutvecklingen.

Ungdomar som brottas med dåligt självförtroende, saknar struktur och delaktighet i samhället har lättare att hamna i problem. Gällande den sociala utvecklingen och självdestruktiva beteenden så kan dessa vara hjälpt av att hitta ett aktivt och ledarlett fritidsintresse.