Fotbolls-VM – en resumé

För en knapp månad sedan avslutades som bekant fotbolls-VM i Brasilien och vilken härlig turnering det blev till slut med en hel månad av många spännande och täta matcher.

Det hela inleddes på Arena de Sao Paulo i Sao Paulo den 12 juni med matchen Brasilien-Kroatien, som brassarna vann med 3-1 efter två mål av hemmalagets storstjärna Neymar. Därefter följde ett tätt och intensivt gruppspel där skrällarna avlöste varandra.

Ett av de mest överraskande resultaten var Hollands storseger med 5-1 mot de regerande mästare Spanien. Efter det repade sig aldrig spanjorerna utan var utslagna redan efter andra matchen i vilken man förlorade mot Chile med 2-0.

Den allra största skrällen stod troligtvis Costa Rica för som gick obesegrade genom det som på förhand kallats för ”Dödens grupp”. En 3-1-seger i den inledande matchen mot Uruguay följdes upp med seger mot Italien med 1-0 samt 0-0 mot England.

En annan skräll var att Algeriet lyckades ta sig vidare till slutspel efter att ha besegrat Sydkorea samt spelat oavgjort mot Ryssland i den avgörande och sista matchen.

Slutspelet blev tätt och målsnålt. Hela fem av åtta åttondelsfinaler gick till förlängning, varav två till straffar. Till kvartsfinal gick de åtta gruppvinnarna, vilka samtliga förutom Costa Rica var de väntade.

Semifinalerna i VM 2014 kommer vi aldrig att glömma eller åtminstone inte den ena av dem. I den första semifinalen i Belo Horizonte var det upplagt för en tät, jämn och spännande match mellan Tyskland och Brasilien. Dock hade tyskarna dödat matchen redan efter en halvtimme med fyra snabba mål inom sex minuter. Till slut blev det 7-1 till Tyskland.

I finalen fick Tyskland möta Argentina, som besegrat Holland på straffar i sin semifinal. Precis som i VM 2010 gick finalen till förlängning där Mario Götze gav tyskarna guldet i den 113:e minuten.