Fotboll på Heden

Fotbollsspelarnas utrustning

Utrustningen en fotbollsspelare bär är väldigt specifik och bestämd.  En av reglerna inom fotboll heter just “spelarnas utrustning” och reglerar hur en spelare både får och skall vara utrustad. 

Den mest grundläggande regeln är att ingen spelare får bära något som är farligt för sig själv eller andra spelare. När det dock kommer till vad de ska bära ser det ut som följande:

  • Tröja eller skjorta med ärmar. Om en spelare bär underkläder ska ärmen ha samma huvudfärg som tröjans/skjortans ärm.
  • Kortbyxor . Om en spelare bär underbyxor ska de ha samma huvudfärg som kortbyxorna.
  • Strumpor.
  • Benskydd. Dessa ska vara tillverkade i gummi, plats eller ett annat lämpligt material. De ska ge rimligt skydd åt spelarens ben och täckas helt av strumporna.
  • Skor.

Och självfallet ska målvakten ha ytterligare skydd för att inte skada händerna.

När det kommer till tillåtna färger måste de båda lagen bära färger som skiljer dem från varandra, men även från domaren och de assisterande domarna. Målvakterna måste sedan bära färger som även skiljer denne från de andra spelarna på sitt lag.

När en spelare bryter mot denna regel behöver inte domaren stoppa spelet, men skall dock beordra spelaren att lämna spelplanen för att rätta till sin utrustning. Denna spelare får sedan inte återinträda på spelplanen utan domarens tillstånd.Domaren ska i sin tur kontrollera att spelaren inte längre bryter mot regeln innan denne släpps in på spelplanen igen. Slutligen får spelaren endast återinträda på spelplanen när bollen är ur spel.

Om en spelare återinträder på spelplanen utan domarens godkännande ska domaren varna spelaren. Domaren stoppar då spelet för denna varning och matchen återupptas sedan med en indirekt frispark till motståndarlaget.