Landslaget kryssar vidare

I helgen var det dags för landslaget att ta ett ytterligare steg mot fotbolls EM i Frankrike 2016. Matchen spelades på bortaplan mot Montenegro – en match som kanske inte skulle bli superenkel, men tre poäng räknades det med.

Em-kval

Österrike stora vinnaren

Som ni förstår av rubriken så blev det tyvärr bara en poäng i den viktiga matchen för att få ett försprång och grepp om andraplatsen i EM-kvalets grupp G. Tidigare under kvällen så hade Österrike utan några egentliga problem, på hemmaplan besegrat den på förhand tippade vinnaren av gruppen, Ryssland. Med detta gick man som enda lag upp på tre segrar och totalt tio poäng på fyra matcher – ingen förlust alltså. En fantastisk inledning för Österrike i kvalet. Men Sverige skulle alltså knappa in om man tydde oddsen på sajten Tippat.se, där svenskarna var favoriter.

Rånade på segern

I efterhand så har det varit en hel del sura miner, både från det svenska laget och i media. Arga ord har kastats mot den skotske huvuddomaren som dömde matchen, han hade nämligen spelat huvudrollen i avgörandet av matchen – något som aldrig är bra om man är domare. Många hävdar att Sverige blev rånade på tre poäng, framförallt på grund av två specifika domslut som skedde i senare delen av andra halvlek.

Det första domslutet som William Collum helt huvudlöst fattade var att blåsa straff för en av världshistoriens mest uppenbara filmningar. På straffen satte Montenegro 1-1 och matchen var därmed kvitterad. Sådant händer och det fanns fortfarande tid för det svenska laget att repa mod och avgöra matchen till sin fördel – vilket man också gjorde. Men då grep Montenegros skyddshelgon, Collum in på nytt och dömde helt felaktigt bort målet.

Så läget just nu är att Sverige är på andra plats i grupp G med sex poäng, en poäng före Ryssland och Montenegro som båda har fem. De två bästa från vardera grupp går till EM.