Piteå IF

Norrlandslagen brukar vara kraftfullast i sporter på is och snö, som hockey och skidor. Fotboll tenderar däremot att domineras av lag från Mellansverige och söderut.

Damallsvenskan

I damallsvenskan har dock Piteå IF klarat sig hyfsat, faktiskt bättre än många norrlandslag på herrsidan, men med en negativ målskillnad så ligger laget trots det under mittstrecket i tabellen. Resultatmässigt ser det ändå inte så mörkt ut, hittills kan man notera fyra vunna, fyra förlorade och två oavgjorda matcher. Även om det inte är troligt att laget vinner Allsvenskan finns ändå möjligheten att förbättra förra årets resultat. Då slutade Piteå IF totalt på sjunde plats i ligan.

Förståeligt nog räknas Piteå IF  inte till favoriterna i de flesta matcherna. Nästa match mot Kopparbergs / Göteborgs IF, för närvarande trea i tabellen, ser ut att bli ytterligare en förlust då Göteborgarna på pappret har ett starkare lag och dessutom hemmaplan. Piteå har redan förlorat mot dem en gång denna säsong. Kanske kan tjejerna från Norrbotten klara oavgjort, det skulle bli lite av en skräll, och med förhållandevis höga odds bra med pengar tillbaka.

De rödvita damerna har inte legat på latsidan under sommaruppehållet, tvärtom, Piteå IF vann en match i Svenska Cupen mot Kiruna på bortaplan med tre mål mot noll. Målskyttar var Elin Bergkvist, Josefin Johansson och Hanna Pettersson.

En annan spelare, Emilia Appelqvist, blev för en vecka sedan uttagen till A-landslaget, och det var inte första gången. Nu har Emilia spelat fem landskamper vilket ger en bra rutin att tillföra laget.

Lotta Ökvist har tillbringat tid i Norge och spelat i EM för F19-landslaget. Det gick inte så bra för blågult som blev utslagna i gruppspelet, men det ger rutin att möta toppen i Europa. Piteås målvakt Moa Öhman har spelat för Sverige i F16-landslaget i turneringen Open Nordic Tournament. Sverige kom till final, men fick tyvärr stryk av Tyskland. Man kan lugnt påstå att Piteås fotbollsdamer har skaffat sig lite internationella erfarenheter.