Superettan – Norrlandslagen

Såhär när över hälften av årets Superetta spelats kan det vara dags att se lite hur det ligger till. I toppstriden hittar vi tre lag i form av Hammarby IF, Ljungskile SK samt GIF Sundsvall, där Hammarby och Ljungskile ligger på vardera 37 poäng och Giffarna följer tätt bakom på 35 poäng.

Norrporten Arena Sundsvall

Även ett fjärde lag har chansen att blanda sig i toppstriden och det i form av ett annat norrländskt lag, nämligen Östersunds FK. ÖFK ligger för närvarande på 32 poäng och har alltså en god chans till allsvenskt spel nästa säsong med elva omgångar kvar att spela. Har vi riktig tur kan vi kanske få se två norrländska lag i Allsvenskan nästa säsong.

GIF Sundsvall har ända sedan laget gick upp i Allsvenskan hösten 1999 varit Norrlands bästa fotbollslag tillsammans med Gefle IF. Under de senaste femton åren har man spelat omväxlande i Allsvenskan och Superettan. Senaste gången man var uppe i högsta serien var säsongen 2012 då man slutade på kvalplats. Dock blev det respass i kvalet mot Halmstads BK med totalt 4-6 efter två spelade matcher. Förra året fick man återigen kvala till Allsvenskan och precis som 2012 stod Halmstads BK för motståndet. Efter 1-1 hemma blev det förlust nere på Örjans Vall med 1-2. Om det blir kval för tredje året i rad återstår att se.

För Östersunds FK har trenden de senaste åren varit betydligt trevligare. Efter att ha åkt ur division 1 hösten 2010 lyckades man vinna division 2 året därpå. Efter seger mot Sirius i sista omgången lyckades man även vinna division 1 år 2012 och gick således upp i Superettan. Första säsongen i Superettan slutade man på hedrande tiondeplats och i år ser det alltså ut att gå ännu bättre då laget till och med ligger och nosar på Allsvenskan.